Sari Niemi Yhteiskunnallista kitinää

Kenen nousu ja kenen tuho?

Käytän nyt termejä "äärivasemmisto" sekä "äärioikeisto" hyvin yleistävässä mielessä. Äärivasemmistolla tarkoitan kapitalismin vastaisten sekä "anarkistisien" järjestöjen toimintaa, jotka aiheuttavat mellakoita. Äärioikeistolla taas ilmeisen rasistisia sekä rajat-kiinni-valtiota ihannoivia järjestöjä. Käytän siis termejä hyvin yleistävästi, koska vasemmisto sekä oikeisto pitävät termeinä sisällään paljon muutakin. Itse en pidä kummankaan ääriliikkeen toimista, joten rauhaa rakastavana liberaalina pyrin olemaan mahdollisimman objektiivinen. Jos esimerkiksi tarkoittaisin markkinaliberaaleja puhuessani äärioikeistosta, mitä en tässä kirjoituksessa tee, haukkuisi joku minua puolueelliseksi valitessani moisen, rauhallisen ryhmän äärivasemmistoa vastaan.

Vuoden 2012 Nobelin rauhanpalkinnon saaja oli Euroopan unioni. Palkinto 60 vuoden rauhasta tuntuu yhtä hassulta kuin Obaman toimet rauhasta vuoden 2009 palkinnon lunastamiseksi. Euroopassa ei kenties ole sodittu suuria sotia toisen maailmansodan jälkeen, mutta pinnan alla kytee. Nykyisen Euroopan mahdollinen sota ei ole kenties valtioiden välistä kuin ennen, joten sen näkyvyys ei ole samaa. Nykyisen Euroopan sodat ovat ideologioissa sekä ennen kaikkea ääriliikkeissä ja aktiivisissa siviileissä. Erilaiset radikaalisiivet nostavat päätään puoleen ja toiseen. Mellakoiminen on näkyvää katukuvassa poliittisten tapahtumien ympärillä.

Pohjoisen lintukodoissa on nousemassa erilainen sota valtiota tai toisia ääriliikkeitä vastaan. Kouluampumiset ovat oma lukunsa Suomessa, jota ei kenties voida laskea suoraan ideologiseen sotaan. Ennemmin kouluammuskeluja voisi luonnehtia yhden ihmisen epäkohtien kokemukseen suuressa maailmassa. Suomessa on katuväkivaltaa, Ruotsissa mellakointa ja Norjassa Breivik. Yhteistä kaikille näille tapaukselle on ideologia. "Uudella sodalla on poliittiset pyrkimykset. Väkivaltaa ei niinkään kohdisteta suoraan viholliseen vaan päämääränä on ennemminkin laajentaa ääritoiminnan verkostoja. Verkostoja pitää yhdessä poliittinen ideologia, joka pyritään mobilisoimaan.", kertoo Kati Riivari vuoden 2006 Valtio-opin Pro gradu -tutkielmassaan.

Äärivasemmiston sekä äärioikeiston liikehdintää Suomessa on voinut seurata esimerkiksi viime kesäisen Pride-tapahtuman yhteydessä. Tapahtumassa äärioikeistolaiseksi haukutun FDL:n (Finnish Defence League) pääsy tapahtumaan evättiin rasististen motiivien takia. Samoin äärivasemmistolaiseksi kutsuttu Dan Koivulaakso sai kaasua naamaansa alkaessaan pitää puhetta Pride-tapahtumassa. Poliisin raportin mukaan Koivulaakso seurasi epäilyttävän näköistä miestä eteiseen ennen puheensa alkua. Epäilyttävä tarkoittaa tässä yhteydessä poliisin rapotin mukaan punaista paitaa, beigejä housuja ja siistiä yleisolemusta - josta on toki helppo päätellä, ettei tilanne mennyt aivan kuin Koivulaakso sen kertoo. Mitä tapahtui eteisessä, jäänee mysteeriksi. Kuitenkin on selvää, että Suomessakin on nousemassa ideologiset ristiriidat uudelle tasolle.

On ilmeistä, että radikaalit ideologiset ryhmät kumpuavat epäoikeudenmukaisuuden tunteesta, huonontuneista oloista sekä epäreiluista poliittisista päätöksistä. Ympäri EU:ta on työttömyys nousussa, yleinen hintataso nousussa sekä veroja korotettu. Epäoikeudenmukaisuuden tunteesta kumpuava viha kanavoituu niin maahanmuuttajiin, kuin eri ideologian omaaviin ihmisiin - joillain jopa seuraavaan sukupolveen. Aidot syylliset huonoon politiikkaan kotivaltion sisällä unohtuvat, vaikka poliittisista päätöksistä voi suoraan syyllistää poliitikkoja itseään. Lähdin kirjoitustani pohtiessa selvittämään, onko äärivasemmisto vai äärioikeisto suurempi vihanlietsoja, ja yllätyin, miten selkeästi äärivasemmisto loistaa tilastoissa kaiken sen äärioikeiston uhkakuvien takana.

Vuonna 2010 julkaistu Europolin tilasto Euroopan terrorismista on mielenkiintoinen taulukko. Separatistit näkyvät yliedustettuina, enkä tarkemmin asiaa tuntematta luokittele tätä ryhmää kumpaankaan. Äärivasemmisto johtaa äärioikeistoa, mukana ei ole tosin Suomea, eikä Breivik ole "ehtinyt" tilastoihin. Breivik tulee ilmeisesti laskea äärioikeistoon ja hän nostaakin äärioikeiston uhkaa radikaalisti. Onko äärioikeisto näkymättömämpi ja vaarallisempi kuin kovaääninen vasemmisto, vai onko äärioikeiston nimissä tehdyt hirmuteot vain yksittäistapauksia?

Pohjoismaissa äärioikeistosta voi ottaa esimerkiksi Ruotsidemokraatit. Puolue, joka Suomen Perussuomalaisten tavoin yrittää päästä eroon rasismimaineestaan, mutta aiheuttaa kohuja rasismiin liittyen. Ruotsidemokraattien kansanedustaja Isovaara erosi marraskuussa rasismikohujen takia. Facebookissa tosin julkaistiin kuva Ruotsidemokraattien puoluetoimiston sprayatystä ikkunasta, josta tulee väistämättä mieleen natsi-Saksan aikaiset juutalaisvainot - äärivasemmiston toimesta. Suomessa uusin selkeä ideologien vihanjulistus lienee tapaus, jossa äärivasemmistolaiset, ainakin itse kutsuvat itseään, julkistivat avoimen natsistiseen Kansalliseen vastarintaan liittyneiden henkilöiden yhteystietoja sotua myöten. En linkkaa kumpaakaan sivua mainostuksen välttämiseksi. En löydä KV:n rikollisuudesta uutisia, joten voi sanoa äärivasemmiston ylireagoineen, koska se rikkoi yksityisyyden suojaa näinkin rajusti. Julkinen vainoaminen ei kuulu oikeusvaltion periaatteisiin, eikä tarkoitus pyhitä tekoja. Fasismi toimii molemmin päin.

Haulla "äärivasemmisto Suomessa" löytyy paljon enemmän pelkoa viestiviä otsikoita kuin haulla "äärioikeisto Suomessa". Itseasiassa jälkimmäisellä haulla, suurin osa linkeistä käsitteli Dan Koivulaakson sekä Li Anderssonin kirjaa "Äärioikeisto Suomessa". Mistä nämä äärioikeistouhat kumpuavat, kun ne eivät juuri näy tilastoissa, uutisissa tai katukuvassa? Ruotsalainen ajatushautomo julkaisi raportin äärioikeistomyönteisyydestä Suomessa, johon kuuluivat kaikki Halla-ahosta hommafoorummin sekä Helena Erosen hihamerkki-kirjoitus. Eronen itse (uutisessa linkki) kirjoitti vastineen raportin idioottimaisuudesta ja minulla ei ole siihen mitään lisättävää. Onko äärioikeisto todella vain suuri olkinukke?

Alan olla vahvasti sitä mieltä, että äärivasemmisto on pohjoismaissa se vaarallisempi. Suomessa varsinkin, äärivasemmisto tuntuu olevan se fasistisempi järjestö, jos todella ajatellaan jo ajatuspoliisina toimimista, julkivainoamista sekä mellakointia. Itseasiassa Li Andersson toteaa itse HBL:n haastattelussa vihan olevan hyvä poliittinen työkalu. Ei, Li, ei ole. Viha demonisoi ihmisryhmiä, rakentaa kuviteluja uhkia sekä lisää väkivaltaa. Sain tosin kritiikkiä käännöksestäni ja kuulemma Li tarkoittaa haastattelussa enemmän kiukkua tai suuttumusta, joten lisätään se tähän. Vihaisena oleminen maailman epäkohdille on voimauttavaa poliittisessa taistelussa, mutta tällöin se tulee kanavoida oikein. Vihaisuus tai suuttumus muuttuu hyvin äkkiä liialliseksi yleistämiseksi tai vihanlietsonnan näkemiseksi joka suunnalla.

Itse pidän äärioikeisto- sekä äärivasemmistoryhmiä samassa kastissa. Vihaan perustuva ideologinen sota ei ikinä johda mihinkään parempaan. Läpi historian, suuret fasistiset kansannousut ovat kummunneet huonoista oloista sekä tietyn ideologian noususta toisten yli saavuttaen poliittista valtaa. Natsit voidaan nähdä äärivasemmistolaisina vahvan valtiovallan ihannoinin takia, sekä äärioikeistolaisina saman syyn takia. Samaa näissä ideologioissa on myös vahvan vastustajan kuvitteleminen sekä sen totaalinen tuhoaminen. Antifasisti-liikkeet Suomessa ovat usein yhtä fasistisia kuin vastustajansa, vaikka Suomessa vielä liikutaan suhteellisen turvallisilla vesillä. Ruotsissa mellakat ovat suurempia ja Ranskassa palavat autot jo kunnolla - tosin ideologia taitaa tässä jäädä taustalle, joten en osoittele sormella kumpaakaan puolta. Kuitenkin yleinen taipumus väkivaltaiseen käytökseen massassa on nousussa. Ja se kumpuaa tyytymättömyydestä.

Äärivasemmistolaiseksi luokiteltu Dan Koivulaakso analysoi mellakan syitä youtubessa, äärioikeistolaiseksi luokiteltavan European Defence Leaguen islamisaation vastaisesta mielenosoituksesta. Uutisen voi lukea huffingtonpostin sivuilta. Kuten kirjoitukseni johdannossa totesin, olen rauhaa rakastava liberaali, enkä pidä väkivallasta. Tämän todistusaineiston valossa pidän äärivasemmistoa paljon uhkaavampana kuin äärioikeistoa. Fasismia ei voiteta fasismilla ja vihasta kumpuavat ideologiset sodat. Loppu on historiaa.

hs_vs_pn

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Merirosvopuolueen näkökulmasta voi nähdä kaikenlaista. Merirosvot eivät näytä ymmärtävän eri poliittisia suuntauksia.

Kaikkein kammottavivin demokratian uhka on merirosvopuolue. Se on aivan hirveä.

Suomessa ei ole äärivasemmistoa eikä äärioikeistoa. Meillä on vain uhkaava merirosvopuolue.

Käyttäjän synti kuva
Sari Niemi

No, onneksi esimerkiksi Edistyspuolue on liberalismia ajava tuleva puolue, joka on hyvä vaihtoehto merirosvopuolueelle :)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Voisiko ajatella molempien ryhmittymien olevan demokratiaa halveksuvia? Jos tarkastelee asiaa tältä kannalta ei liene väliä minkä nimeen polttopullot tai kiväärin luodit ilmaa halkovat?

Esimerkillä on ihmeellinen voima. Yhdellä tapaa Euroopassa on huomattu, että yhdellä alueella vaaleissa on vaihdettu sosialisteja porvareiksi ja toisaalla porvareita sosialiteiksi riippuen vain siitä kumpi osapuoli on enemmistöedustettuna esimerkiksi rajujen säästövaatimusten edessä. Tähän se muutos halutaan. Toisella tapaa huomataan, miten demokraattisesti valitut päättäjät vaihdetaan ilman vaaleja nimenomaan ajamaan sisäistä devalvaatiota.

Vähän kerrallaan kansalaiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä. Jos ylhäältä päin saa tehdä miten huvittaa ja olla kuuntelematta kansalaisia niin eipä oikein voi muuta osoittaa kuin antaman esimerkin suuntaa. Tämä trendi valitettavasti ruokkii itse itseään.

Breivikin tapaisia yksittäisiä tilannetajun menettäneitä on ollut aina, eikä niitä taideta koskaan saada kitketyksi kokonaan pois.

Taloudellisten vaikeuksien lisäksi kulttuurikonfliktit ovat olleet syöttämässä epädemokratiaa, joskin sillä saralla demokratialle ei ole annettu edes kunnon mahdollisuuksia. Näkisin niin, ettei sitä ongelmaa ole osattu nähdä. Taloudellisen tuhon seuraamia ongelmia ei puolestaan olla haluttu nähdä.

Käyttäjän synti kuva
Sari Niemi

Voi ajatella, koska fasismi ja viha tuntuu olevan yhteinen määränpää. Tokihan on itseään "antifasistiseiksi" kutsuvia ryhmiä, mutta niiden toimet kuvastavat ihan muuta. En kannata rasismin tai natsismin nousua, muttei viharyhmä tai fasismin kasvatus ole ratkaisu. Laki on sama kaikille,ja fasismi lisääntyy, jos sitä käyttää - kumpi puoli vain. Itse olen yllättynyt, miten vähäistä äärioikeiston näkyvyys oli, kun asiasta yritti etsiä, vaikka puheiden perusteella niitä luulisi olevan paljon.

Katsoin eilen youtubesta YLE:n "dokumentin" aiheesta viime toukokuulta (katsokaa itse, niin ymmärrätte lainausmerkkini), jossa poliisi kertoi, ettei viharikokset ole millään lailla nousussa. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedd...

Harri Lahtinen

"Oikeisto, vasemmisto". Esim. Kokoomumuksen Stubb sanoi (haukkui) perussuomalaisia ÄÄRIOIKEISTOKSI, mutta kuin luki heidän ohjelmansa viime eduskuntavaaleissa niin se muistutti kaikista eniten vasemmistoliiton ohjelmaa jos ottaa pois maahanmuuttopolitiikan, Stubb on itse kovan kapitalismin ja naton kannattaja. Voiko maahanmuuttopolitiikka vain ja ainoastaan päättää mikä on oikeisto ja vasemmisto, ei minusta.

Käyttäjän SamiVarsell kuva
Sami Varsell

Perussuomalaiset kannattavat vahvaa johtajuutta, lujaa järjestysvaltaa, selkeää kansallisvaltiota, kansalaisten oikeuksien rajoittamista ja työnantajien vallan kasvattamista työntekijöihin nähden. Lisäksi perussuomalaiset haluavat taiteen valtion tiukkaan ohjaukseen. Nämä ovat tyypillisiä piirteitä fasismille.

Maahanmuuttokriittisyys on perussuomalaisille vain keino luoda keinotekoinen uhka ja vihollinen, jota vastaan voidaan kerätä "joukot" taistelemaan. Samalla tämä "joukko" hyväksyy myös itseensä kohdistuvat sortotoimenpiteet, kuten esimerkiksi työehtojen polkemisen. "Mamuhyysärit", joihin myös työväen oikeuksien puolesta taisteleva vasemmistolainen ammattiyhdistysliikekkin kuuluu, leimataan vihollisen kätyreiksi.

Perussuomalaisuus on vastareaktio kapitalismin vahvistumiselle. Perussuomalaisten äänestäjät ovat kuin lammaslauma, joka juoksee karhun suuhun sutta pakoon.

Lauri Korhonen

Varsell. Aika hyvin säkin vedät ohi blogin aiheen.

Profiilissasi lukee Vasemmistoliitto. Vahvoista mielipiteistä päätellen pakko kysyä - oletko lisäksi kenties jonkun Perussuomalaisten paikallisyhdistyksen piilojäsen? Ihmettelen vain kun en hakemallakaan onnistunut näkemään sitä kompetenssia noiden väittämiesi takana pikemminkin päinvastoin.

Ai niin tiedoksesi vielä - perussuomalaiset ovat eri asia kuin Perussuomalaiset (rp).

Harri Lehtimäki

"Perussuomalaiset kannattavat vahvaa johtajuutta, lujaa järjestysvaltaa, selkeää kansallisvaltiota, kansalaisten oikeuksien rajoittamista ja työnantajien vallan kasvattamista työntekijöihin nähden. Lisäksi perussuomalaiset haluavat taiteen valtion tiukkaan ohjaukseen."

Vain selkeän kansallisvaltion kannatus on tuossa totta. Mistä tällaiseen johtopäätökseen tulit? Ettei nyt taas olisi uskottu jotain MUSTA TUNTUU-nettipalstaa?

Käyttäjän SamiVarsell kuva
Sami Varsell Vastaus kommenttiin #33

Perussuomalaiset vastustivat presidentin valtaoikeuksien kaventamista, mikä on yksi osoitus siitä, että puolue kannattaa vahvaa johtajuutta.

Perussuomalaiset vastustivat puolustus- ja poliisimäärärahojen leikkaamista, mikä on osoitus lujan järjestysvallan kannattamisesta.

Perussuomalaisten edustaja teki eduskunta-aloitteen, jonka päämäränä oli nuorten saaminen palkattomaan pakkotyöhön yksityisiin yrityksiin. Aloitteen allekirjoittajana olivat lähes kaikki puolueen kansanedustajat. Tämä on yksi osoitus kansalaisten oikeuksien rajoittamisesta.

Vahvasti puolueessa vaikuttava yrittäjien Täysmuutos-ryhmä on ehdottanut yli 60-vuotiaiden työehtojen yleissitovuuden purkamista, joka käytännössä tarkottaisi palkkojen leikkaantumista 1500 euroon kuukaudessa, jonka ryhmä asetti iäkkäämpien työntekijöiden kuukausipalkan alarajaksi säännöllisestä työstä. Tämä jos mikä on työnantajien vallan kasvattamista työntekijöihin nähden.

Samuli Helminen

Tietämättömän ja omia ajatuksia omaamattoman omituisen höpöttäjän mitätöntä puhetta. Mitä jos joskus ajattelisi omilla aivoilla niin ei suoltaisi tuollaista pashaa.

Harri Lahtinen

Kuin Saksassa oli äärivasemmiston mielenosoitus niin monilla heistä oli kasvot peitetty ja monilla oli myös t-paitoja joissa luki mm. PEACE tai Cuba, he rieuhuivat, rikkoivat autoja, liikkeitten ikkunoita, kävivät ihmisten ja poliisien kimppuun ym. ym. Kuin äärioikeistolla oli RAUHALLINEN mielenosoitus noin kuukausi myöhemmin niin äärivasemmistolaist kävivat heidän kimppuunsa. Enkä nyt puolustele tai kannata mitenkään äärioikeistoa mutta on hauska vaan huomata miten ajat ovat muuttuneet ja kuinka koomista ja kaksinasmoraalia on kuin joku riehuu peace t-paita päällä.

Kalevi Wahrman

Äärivasemmistolaisia puolueita, ryhmiä. kerro mitkä. Entäs mitkä ovat anarkisteja? Faktaa kehiin.
Tämmöinen peruskommari on utelias.

Harri Lahtinen

Jos äärivasemmistolainen peruskommari ei tiedä mitkä ovat anarkisteja niin herran kanssa on aivan turhaa keskustella. ps. googlaa niin tiedät.

Lauri Korhonen

Wahrman. Jos on riittävän utelias varmasti osaa kaivaa itsekin haluamansa faktat esille eikä odottaa että kaikki tarjoillaan sievästi eteen kannettuna ja annettuna eikö niin.

Käyttäjän synti kuva
Sari Niemi

Yritin kuvailla luokittelukriteeeitäni mahdollisimman tarkkaan. Äärivasemmistolla ei ole samanlaisia nimettyjä ryhmittymiä kuin äärioikeistolla, mutta samoihin nimiin törmää tietoa etsiessa sekä some-alueella. Vasemmistonuoret voisin luokitella tällaiseksi ryhmäksi, vaikka sekin on ryhmänä poliittisesti korrekti, muttei moni siihen kuuluva ihminen ole.

Anarkistit on lainausmerkeissä, koska en halua sanoa vasemmistolaisia anarkisteiksi. Mielestäni anarkismin ja vasemmistolaisuuden ero on kuin yö ja päivä. Kytin sitä kuvaavasti.

Lauri Korhonen

Niemi. Miksi kutsuisit tai luonnehtisit henkilöitä jotka kutsuvat itse itseään vasemmistoanarkisteiksi?

Lainausmerkeiksi? Yönpäiviksi?

Huomaamme kuinka ihmiset ovat aika luovia luokitellessaan muita tai - jopa - itseään.

Käyttäjän synti kuva
Sari Niemi Vastaus kommenttiin #18

Kutsuisin äärivasemmistoksi, mikäli toimivat väkivaltaisesti. Jokainen voi kutsua itseään miksi haluaa. Kutsuuhan moni eduskuntapuolekin itseään liberaaliski, vaikkei siellä ole yhtäkään liberaalia puoletta.

Ukko Makkonen

Minäkin odotan että nimeäisit nyt näitä järjestäytyneitä äärivasemmistolaisia liikkeitä kun kerran teet rinnastuksia vakiintuneisiin äärioikeistolaisiin ryhmittymiin.
Tosiasia on että tämän hetken maailmassa se on pääasiassa äärioikeisto joka liikehtii väkivaltaisesti. Kukaanhan ei tiedä koska tilanne muuttuu, se voi tapahtua piankin mutta nyt ei näytä olevan niin joten miksi sinulla on tarve todistaa päinvastaista?

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #19

Makkonen. Mitä ne ovat ne antifasistit?

KVG löysi Iltalehden sivulta seuraavan maininnan.

"Nyt kun on ilmestynyt Äärioikeisto Suomessa-kirja, tulisi jonkun myöskin kirjoittaa kirja nimeltään Äärivasemmisto Suomessa.

Suomessa on tällä hetkellä mm. seuraavanlaisia äärivasemmistolaisia liikkeitä:

AFA, joka on erittäin radikaali äärivasemmistolainen liike.

Antifa, jonka periaateohjelmassa lukee: Suomen fasismin vastaisen toiminnan tavoitteena on Suomen valtion murskaaminen ja todellisen Suomen kansantasavallan perustaminen.

Black Block = Musta Blokki, joka vasemmistoanarkistinen liike. Tämän liikkeen osallistujat naamioituvat mielenosoituksissa kasvoja myöten ja pukeutuvat mustiin mystisiin vaatteisiin.

Suomen Kommunistinen Puolue ( SKP )

Kommunistinen Työväenpuolue rauhan ja sosialismin puolesta ( KTP )

Vasemmistoliitto ja etenkin puolueen vasen siipi mm. hihhulimaiset vasemmistonuoret.

Äärivasemmisto on tällä hetkellä yhteiskunnassamme paljon vaarallisempi tekijä kuin äärioikeisto."

http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p...

Ukko Makkonen Vastaus kommenttiin #22

Täytyy myöntää että äärivasemmistolaiset ovat hoitaneet peeärrän todella huonosti kun en ole ikinä edes kuullut noista järjestöistä Antifata lukuunottamatta:)Hassua sikälikin kun Suomen Sisu taas koettaa pitää ilmeisen matalaa profiilia ja perussuomalaisissa asemia saaneet yrittävät nyttemmin irrottautua jäsenyydestään SS:ssä vaivihkaa. Joku siinä täytyy olla? Jostain syystä tuomioistuimiin ei tässä kokoomus-Suomessa kovin usein päädy "äärivasemmistolaisia", näitä patriootteja jotka sumuttelevat lastenvaunuihin Pride tapahtumassa sen sijaan esiintyy tuomioistuimissa.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander Vastaus kommenttiin #23

Kyllähän näitä tunnettujakin vasemmistolaisia järjestöjä on. Italian Punaiset Prikaatit iskee edelleen satunnaisesti, samaten baskien ETA on agendaltaan paitsi separatistinen, myös vasemmistolainen. Wikipedian mukaan "Vuosina 1962–2005 vasemmistolaisten ryhmien laskettiin tehneen 3 738 terrori-iskua, joissa kuoli 2 576 uhria. Samalla aikavälillä oikeistolaiset ryhmät tekivät 141 iskua, joissa kuoli 289 uhria."

TUosta tunnettuudesta tulikin jo kommenttia. Suomen Sisu ei ole tiettävästi tehnyt terrori-iskuja. Sen sijaan epäillään äärivasemmiston yrittäneen aiheuttaa suuronnettomutta, kun Hyrylässä poltettiin junien ohjauskaappi pari vuotta sitten. Se tutkittiin ilkivaltana, mutta asiaa oltiin suunniteltu etukäteen anarkistien takku.net -sivustolla.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen Vastaus kommenttiin #19

"Tosiasia on että tämän hetken maailmassa se on pääasiassa äärioikeisto joka liikehtii väkivaltaisesti."

Tämähän ei ole mikään tosiasia. Linkissä oli jo Europolin tilastot, joiden mukaan äärivasemmisto tekee Euroopassa useita kymmeniä kertoja enemmän terroritekoja kuin äärioikeisto. Myöskään Suomen suojeluspoliisi ei pidä äärioikeistoa uhkana ( http://www.hs.fi/kotimaa/Supo+suhtautuu+%C3%A4%C3%... ).

Antifat ynnä muut ovat vähemmän esillä kuin Suomen Sisu, koska Koivulaakso ja kumppanit ruikuttavat jatkuvasti Suomen Sisusta ja itse nostavat sitä joka paikassa esille. Suomen Sisu, Persut tai muut vastaavat tahot eivät jaksa nostaa äärivasemmistoa, antifaa ja muita jatkuvasti esille. Suomen Sisun esiintyminen mediassa on äärivasemmiston saavutus.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #27

Jiri Keronen kirjoittaa:

"Suomen Sisu, Persut tai muut vastaavat tahot eivät jaksa nostaa äärivasemmistoa, antifaa ja muita jatkuvasti esille."

Tämä arvio on kyllä vahvasti virheellinen. Tai no, Suomen Sisu ei tietysti nosta tätä nykyä esille yhtään mitään koska järjestöllä ei ole toimintaa. Mutta silloin kun oli, niin Sisun sivuilla mainostettiin jatkuvasti milloin mitäkin puolituntematonta No Border -liikettä ja selostettiin radikaalivasemmiston pyrkivän monikulttuuristamaan Eurooppaa. Ohessa esimerkki.

Perussuomalaiset kansanedustajat taas puhuvat äärivasemmistosta alituiseen. Silloin kun uusnatsit tekivät iskun Pride-kulkueeseen, niin Olli Immosen ensimmäinen reaktio oli kirjoittaa kirjoitus äärivasemmistosta, mikä olikin todella johdonmukaista. Silloin kun Mansen poliisi siivosi pari hangoittelevaa anarkistia pois Satakunnankadulta, niin Tossavaisen Reijo vaati että pidätettyjen yhteydet vhreisiin ja vasemmistoon olisi selvitettävä (ikään kuin Pispalan juopoilla anarkisteilla olisi moisia yhteyksiä).

... itse asiassa varmaan yli 50% siitä keuhkoamisesta, mikä liittyy maamme äärivasemmistoon on tullut viimeisten parin kolmen vuoden aikana Sisulta, Persuita ja muilta vastaavilta tahoilta. Etenkin kun pidämme mielessä vielä erilaiset Demla-salaliitoista höpinät ja ylipäätään kaikkien eri mieltä olevien leimaamisen vasemmistolaisiksi.

Harri Lahtinen

Ennen kapitalistisessa Venezuelassa henkirikosluvut olivat latinalaisamerikkalaisittain matalat, kuin vasemmistopresidentti Chaves tuli valtaan 1999 hän sanoi vähentävänsa rikollisuutta ja huusi kovaan ääneen että Venezuela on rauhaa rakastava maa ja Venezuelalaiset ihmiset ovat maailman eniten rauhaa rakastava kansa. Runsaassa kymmenessä vuodessa henkirikosten määrä on vähintään kaksinkertaistunut. Nyt Venezuelassa tehdään murhia ja tappoja enemmän kuin Mexikossa, jossa hallitus käy veristä sotaa huumejengejä vastaan.

Petri Haapa

Sinulla on varmaan tarkat tilastotiedot asiasta.

Harri Lahtinen

Lue tämän päivän Helsingin sanomat.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #16

Eli Hesarista löytyy tilastotieto siitä, että Venezuelassa on maanosan korkeimmat murhaluvut. Onko siinä Hesarin artikkelissa tulkittu myös, että korkeat murhaluvut johtuvat Chavezin presidenttiydestä? Jos näin on niin artikkelin kirjoittaja on pahasti sekoittanut kausaliteetin ja korrelaation.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander Vastaus kommenttiin #29

Niin, hassu sattumahan tässä vain on kyseessä, kun yhteiskuntajärjestelmän muututtua henkirikosten määrä kasvaa nelinkertaiseksi.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #32

Se ei ole HASSU sattuma, mutta sattuma se mitä suurimmalla todennäköisyydellä on, kun harjaantumatonkin tilastojen tarkastelija huomaa, että Venezuelan murhaluvut olivat kasvussa jo ennen Chavezin valtakautta. Cum hoc ergo propter hoc - tuskin.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander Vastaus kommenttiin #34

Mikä on sitten sinun selityksesi? Venezuelassa ei ole merkittävää huumeteollisuutta ja Chavezin hallinto on kuulemma vähentänyt sosiaalista eriarvoisuutta ja köyhyyttä. Näistähän rikollisuuden sanotaan yleensä johtuvan. Jos Chavezin kausi on ollut sellainen menestystarina, kuin edistykselliset tahot sen kuvailevat, miksi siellä on kovemmat murhalukemat väkilukuun nähden kuin Afganistanissa?

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #37

En ryhdy noin vähäisillä tiedoilla selittämään yhtään mitään, totean vain että kyse on korrelaatiosta eikä kausaliteetista, eli ei ruveta selittämään siihen tapaan, että kun A ja B esiintyvät yhdessä, siispä A aiheuttaa B:n.

Harri Lahtinen Vastaus kommenttiin #34

Miksi Venezuelan hallitus (avoin ja demokraattinen, ovat itse sanoneet näin) lakkasi julkaisemasta henkirikosten virallisia tietoja 2004? Miksi hallitus sanoi että kovat murhatilastot johtuvat työttömyydestä, köyhyydestä ja kapitalismistä, Chavez on itse sanonut että työttömyys ja köyhyys on vähentynyt Venezuelassa valtavasti ja mustaakseni siellä ei ole kapitalismia, joten höpö löpö. Venezuela on Etelä-Amerikan rikkain maa luonnonvaroineen mutta valtavasti rahaa menee Chavezin perheelle ja sukulaisille ynnä muille tutuille ja puolueen jäsenille, mutta toisaalta onhan Chavez itsekkin sanonut että hän ymmärtää jos joku varastaa.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #39

En edes viitsi ruveta otaksumaan mitään suuntaan enkä toiseen. Sanoin vain sitä, että tilastosta ei voi tehdä kausaalisia päätelmiä pelkkien korrelaatiosuhteiden avulla.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

Tässä vielä BBC:n artikkeli aiheesta.
http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-1634...

Henkirikosten määrä Venezuelassa on nelinkertaistunut (!!!) Chavezin kaudella. Myös muu väkivaltarikollisuus on lisääntynyt räjähdysmäisesti.

Ukko Makkonen

Ovatko Venezuelan rikolliset kenties äärivasemmistolaisten järjestäytyneiden liikkeiden jäseniä? Voihan asioiden tila Venezuelassa sinua harmittaa mutta se ei nyt liity tähän Sarin bloggauksen väittämiin käsittääkseni:)

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

Vasemmistolainen valtiojärjestelmä lietsoo väkivaltaa, koska vasemmisto ammentaa vihasta ja vastakkainasettelusta (=luokkateoria). Väkivalta ilmenee joko valtiovallan terrorina tai säteilee yhteiskuntaan ja heijastuu ihmisten käytökseen.

Ukko Makkonen Vastaus kommenttiin #31

Ai jaa. Että Venezuelassa ylätaso on äärivasemmistolaista valtioterroria ja alataso äärivasemmistolaista katuterroria:D Mitenkäs toi Hegelin teesi-antiteesi-synteesi tässä tapauksessa?

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander Vastaus kommenttiin #44

Et nyt ihan ymmärtänyt mitä kirjoitin. Kun valtion virallinen järjestelmä on väkivaltaa ihannoiva kumouksellinen vasemmistolaisuus, säteilee väkivallan ihannointi kaikkialle yhteiskuntaan ja laskee väkivallan kynnystä. Jos valtiojohto on rikollista, tulee kansalaisestakin helpommin rikollinen.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #49

Kyllä sitä väkivaltaa ihan ihannoidaan puoluekannasta riippumatta. Suurin osa sotakoneistoistakin (kaikki?) on väkivallan ihannoinille rakennettu.

Petri Haapa

Jotenkin absurdia, että vasemmistolaiset tekevät murhaiskuja vasemmistolaispresidentin hallitsemassa maassa. Voisi pikemminkin ajatella, että maassa on väkivaltainen piilo-oppositio, jonka vastustustoimet ovat murhaiskuja ja muuta laillisen vallan väkivaltaista vastustamista.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

http://www.statewatch.org/news/2012/apr/eu-europol...

Vuonna 2012 EU:ssa tehtiin yksi (1) äärioikeistolainen terrori-isku.
Vuonna 2012 EU:ssa tehtiin kolmekymmentäseitsemän (37) äärivasemmistolaista terrori-iskua.

Harri Lahtinen

Väli-ja Etelä Amerikassa äärivasemmistolaisten terrori-iskut ja murhat ovat erittäin yleisiä ja luvut ovat valtavia verrattuna EU maihin, peace and love.

Petri Haapa

Mihin sinulla unohtui contra-sissit, jotka USA:n tuellakin tekivät hyökkäyksiä sandinistien hallintoa vastaan Nicaraguassa?

Harri Lahtinen

Kaikille äärivasemmistolaisille ja mullekkin vasemmistolaisille jotka inhoavat Yhdysvaltoja ja rakastavat esim. Cubaa, Venezuelaa ja muitakin Väli-ja Eteläamerikan maita tiedoksi, Kanadassa tehdään vähiten henkirikoksia prosenttuaalisesti koko Amerikan mantereella, Yhdysvalloissa tehdään toiseksi vähiten, siis kaikkialla Pohjois-Amerikassa, Väli-Amerikassa ja Etelä Amerikassa.

Petri Haapa

Saas nähdä, miten aserajoitusten kiristäminen USAssa vaikuttaa

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Äärioikeisto Suomessa on jo suorittanut ihmisen henkeen- ja terveyteen kohdistuvia iskuja Suomessa.

Pride-iskijä 3.7.2010 oli Kansallisen Vastarinnan jäsen

Syyte: 88 pahoinpitelyä ja 71 ihmisen poliittisten toimintavapauksien loukkaaminen. Hyökkäyksessä muun muassa sumutettiin pikkulapsia pippurikaasulla.

Koivulaakson tapaus on saman ryhmittymän kontolla.

Kolme Oulun Kokoomuksen järjestösihteerin vaalikopilla mukiloinutta Kansallisen Vastarinnan jäsentä tuomittu pahoinpitelystä ja poliisin vastustamisesta.

Onko äärivasemmistolla Suomessa näin vakavia tekoja kontollaan?

Ja please ei mitään viime sotia edeltäneitä kirjoituksia vastauksiksi. Pysykäämme nykyajassa ja Suomessa.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

"Onko äärivasemmistolla Suomessa näin vakavia tekoja kontollaan?"
Poliisin vastustamisia ja pahoinpitelyitä löytyy äärivasemmiston tililtä aivan varmasti Suomestakin ja useita. Samaten Linnan juhlien häiriköintejä, viranomaisten (=palomiesten) kimppuun käymistä makasiinien vappujuhlissa, järjestäytynyttä ilkivaltaa EuroMayDayssa jne.

Kirjoitin jo tuolla aiemmin, että junien ohjauskaappien tuhopolttoja on epäilty terrori-iskujen yrityksiksi, sillä aiheesta keskusteltiin anarkistien takku.net -sivustolla.

"Syyte: 88 pahoinpitelyä ja 71 ihmisen poliittisten toimintavapauksien loukkaaminen. Hyökkäyksessä muun muassa sumutettiin pikkulapsia pippurikaasulla."
Tuomio taisi olla muutama satanen sakkoja. Ei tainnut tulla ihan noin vakavista rikoksista kuin syytteessä luettiin, vaikka tuomittava teko se tietenkin oli. Käsittääkseni yhtään lasta ei sumutettu, heitä toki oli lähettyvillä, mutta paprikasumute ei ole kaasua vaan hienojakoista jauhetta, eikä leviä kovin laajalle alueelle.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

http://metro.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/pride-hyo...

Niin no jos 30 000 euron sakot ja neljän kk ehdollinen ovat "pikkutuomioita". Kieltämättä mielestäni vankeustuomio olisi saanut olla ehdoton.

"Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Pride-kaasuiskusta syytetyt kolme miestä neljän kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Tuomiota kovensi se, että teko oli yksituumainen, suunnitelmallinen ja että teon motiivina oli se, että kyse oli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulkueesta.

Tuomio tuli 88 pahoinpitelystä, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta ja 71:stä poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta. Syyte kokouksen estämisestä kaatui.

Miehet tuomittiin maksamaan uhreille yhteensä noin 30 000 euron vahingonkorvaukset.

Syytetyt myönsivät pahoinpitelyt ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidot, mutta kiistivät muut syytteet.

Miehet iskivät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulkueeseen heinäkuussa Helsingin ydinkeskustassa.

Hyökkääjät sytyttivät savusoihtuja ja sumuttivat pippuri- ja kyynelkaasua.

Tekoon epäillään osallistuneen myös muita ihmisiä, mutta he eivät ole jääneet kiinni.

Tuomion mukaan on selvää, että syytetyt toimivat yhdessä muiden hyökkääjien kanssa.

Minna Passi"

Edwin Blumeaux Vastaus kommenttiin #38

Hyvällä tuurilla on ollut osuutta, etteivät anarkistien iskut ole tuottaneet fyysisisiä vammoja.

http://yle.fi/uutiset/anarkistit_vaittavat_olevans...

http://metro.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/poliisi_o...

http://www.kulma.net/mkevat/laitonsu.html

Koivulaakson kaasuttajaa ei ole saatu kiinni ja yhtä miestä on asiasta kuulusteltu, mutta hänetkin vapautettiin.

Vahingonkorvausvaade ei ole sama asia kuin rangaistuksena annettu sakko.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

OK, muistin väärin. Pahoitteluni. Taisin sekoittaa tuon muutaman satasen sakon siihen Koivulaakson tapaukseen, tai johonkin muuhun pahoinpitelyyn.

Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että äärivasemmisto on riehunut paljon enemmän ja pahemmin kuin äärioikeisto. Kummastakaan porukasta en tykkää ja pidän molempia sakkeja ressukoina, jotka syyttävät muita omista ongelmistaan. En pidä myöskään epärehellisyydestä, jolla vasemmistoa kuvataan jotenkin rauhanomaisempana. Molemmat aatteet ovat väkivaltaisia, vastenmielisiä ja epädemokraattisia.

Jyri Terttu

Molemmat aatteet ovat väkivaltaisia, vastenmielisiä ja epädemokraattisia. Ja tarvitsevat toisiaan.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

"Pohjoismaissa äärioikeistosta voi ottaa esimerkiksi Ruotsidemokraatit. Puolue, joka Suomen Perussuomalaisten tavoin yrittää päästä eroon rasismimaineestaan, mutta aiheuttaa kohuja rasismiin liittyen."

Ruotsidemokraattien kaltaiseen vastenmieliseen ryhmään kohdistuu epäilyjä ihan syystäkin, sillä kyseisen häirikköryhmän jäsenet ovat itse yrittäneet mustamaalata tiettyjä kansanryhmiä valheiden avulla - tästä eräänä esimerkkinä tämä tapaus:
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ruotsalaispoli...
Kyseinen natsipelle itse viilteli itseään ja sitten veti hihasta tarinan, jolle hänellä ei ole antaa yhtäkään todistetta - ei tuo uskottavuutta.

Pohjoismaiden terrorismista sanoisin sen, että Pohjoismaista, varsinkin Suomesta, on aika vaikea löytää yhtäkään terrorismiin syyllistynyttä vasemmistoryhmää. Suomessa terrorismi on ollut yksinomaan oikeistolaisten käsissä, minkä voi itse todeta tutkimalla Suomen historiaa. Monet oikeistolaiset puolustavat nykyäänkin suomalaisiin vasemmistolaisiin ja toisinajattelijoihin (kuten Arndt Pekurinen) kohdistunutta valtion terroria joitain aivan käsittämättömiä verukkeita tukenaan käyttäen. Pohjoismaisista oikeistolaisista terroristeista Breivik, joka tunsi syvää vihaa nimenomaan vasemmistoa kohtaan, on aika selkeä tapaus. Maailmalta muita tunnettuja oikeistolaisia terroristeja on mm. Oklahoman pommi-iskun tekijä McVeigh, jonka tarkoitus oli nimenomaan hyökätä liittovaltiota vastaan.

Maailmanlaajuisesti vasemmistolla ei ole mitään mahdollisuutta pärjätä terrorismissa oikeistolle: tästä eräinä merkittävimpinä esimerkkeinä on Yhdysvaltojen oikeistohallituksen aloittama huijaus nimeltä "terrorismin vastainen sota", jonka nimessä Yhdysvallat on itse organisoinut terroristi-iskuja - CIA:lla, joka käytännössä pitäisi laskea terroristijärjestöksi täysin tuomittavan ja moraalittoman toimintansa takia, on tietenkin hyvin suuri osa edellä mainitussa huijauksessa, jonka tosiasiallinen tarkoitus on lähinnä vahvistaa Yhdysvaltojen supervalta-asemaa.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

Laitetaan nämä nyt vielä uusiksi, kun kaikille ei mene kerrasta perille.

Wikipedian mukaan "Vuosina 1962–2005 vasemmistolaisten ryhmien laskettiin tehneen 3 738 terrori-iskua, joissa kuoli 2 576 uhria. Samalla aikavälillä oikeistolaiset ryhmät tekivät 141 iskua, joissa kuoli 289 uhria."

http://www.statewatch.org/news/2012/apr/eu-europol...
Vuonna 2012 EU:ssa tehtiin yksi (1) äärioikeistolainen terrori-isku.
Vuonna 2012 EU:ssa tehtiin kolmekymmentäseitsemän (37) äärivasemmistolaista terrori-iskua.

Petri Haapa

CIA on ollut mukana järjestelemässä Etelä- ja Keski-Amerikan vallankaappauksia aika pitkään.

Ukko Makkonen

Ihan suhteellisuudentajun säilyttämiseksi Andreas, pohjoismaiden osalta analyysisi on mielestäni aika lailla oikeassa mutta unohdat kyllä lahjakkaasti jo edellämainitut Baader-Meinhof ym. ryhmittymät.
"Terrorismin vastainen sota" taas sai välittömän oikeutuksensa WTC:n tapahtumista. Vaikka kyllähän CIA on säätänyt kautta historian eri puolilla maailmaa kyseenalaisin ja rikollisinkin keinoin Amerikan asiaa edistääkseen.

Petri Haapa

Samanlaista säätöä ovat tehneet mm. USA:n lehtikeisarit Hearstista ja Pulizerista lähtien:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thum...

Petri Haapa

Muistini mukaan (muistelen siis jostain lukeneeni), että kun Hearst lähetti kirjeenvaihtajan raportoimaan Kuuban kapinaa, niin reportteri sanoi, ettei kapina ole vielä edes alkanut, niin Hearst totesi, että huolehdi sinä raportoinnista, niin minä huolehdin kapinan aloittamisesta.

Harri Lahtinen

Lukekaa nyt kaikki kommentti 50 pari kertaa uudestaan niin ei tarvitse koko ajan vasemmistolaisten mussuttaa jotain paskaa. ps. Koomisinta tässä koko hommassa että juuri vasemmistolaiset ovat omineet itselleen sanan "rauha". Neuvostoliittokin sanoi ennen että he ovat maailman rauhaarakastavin kansa, samalla heillä oli maailman suurin armeija.

Toimituksen poiminnat

Sivut